Sunday, 27 November 2011

HARIMAU MUDA TETAP DIHATII~

(NEVER GIVE UP AND JANGAN TERLALU YAKIN..)

Kenapa tajuk entry ni mcm tu ye? Terasa macam nak bercerita pasal bola pulak,.. baru je beberapa jam yang lepas. Pasukan HARIMAU MUDA kalah ngan pasukan Bahrain,..

Apa yang aku nak cakpkan kat sini, aku bukan nak mengutuk tapi aku nak cakap pasal never give up and jangan terlalu yakin ni,…

Masa mulamula kita main tadi, BEST sangat!! Yang tengah mandi pun saggup mandi kerbau semata mata nak tengok bola.. tapi apakan daya, nak buat macam mana kan? Kita kena redha dengan ketentuan ALLAH kan…

Sama jugak dalam kehidupan kita, jangn terlalu yakin (over kompiden) dan jangan mudah atau cepat berputus asa,… ta payah bagi contoh lainlah kan,.. rakyat Malaysia yang sokong bola ni, bila pasukan kita dapat jaringkan gol yang kedua tadi, fuh !!! dah yakin sangat dah ni Malaysia boleh kalahkan Bahrain …

(ta yah pandang jauhjauh, aku pun same) tapi tengok apa yang jadi? Bahrain dapat 3 gol kurang dari 10 minit,…. Lepas tu, ramai lah yang nak cemuh, kutuk, hina pasukan Malaysia,.. lepas pada tu, kita pun dah give up kat pasukan bola kita,.. why not lah kan, kita same2 bagi semangat supaya di masa akan datang, mereka dapat rasakan kasih sayang,cinta kita terhadap sukan ni,… jadi bila kasih sayang tu sampai ke hati mereka, mereka akan berusaha bersungguhsungguh..
Malaysia Boleh !!
barisan pemain yang telah mengharumkan nama malaysia di Suka SEA yang lalu 

Ingat lagi masa Malaysia kalahkan Indonesia malam tu? Sungguh aku ckp yang aku sendiri dapat rasakan yang kita sesame rakyat Malaysia ni bersatu,.. benarlah apa yang orang cakap, bola sepak ni mampu menyatukan 1 negara,.. buktinya, anda semua dah saksikan,…

Malam kita menang tu, pasukan kita bermatimatian melawan garuda, aku bersyukur sangat sebab aku sendiri dapat rasakan kasih sayang dari Malaysia ni sampai ke Gelora Bung Karno tu,.,. seikhlas hati aku cakap, that time memang best sangatsangat sebab kita bersatu samesame, ta ada percanggahan pendapat atau taraf beza, semua berkumpul di bawah satu sukan, dan samesame memberi semangat,..

Aku sangat berbangga dengan rakyat Malaysia J
Jadi ingatlah, apa yang mesti kita tanamkan dalam hati kita, rasa cinta, kasih sayang yang tak berbelah bagi,.. jangan jadi penyokong yang hanya mahukan kemenangan tetapi apabila pasukan kita mengalami kegagalan, mereka di cemuh, dicaci, walhal mereka telah mencuba sedaya upaya kan?

Untuk siapa? Untuk Negara mana? Siapa rakyatnya? KITA !!! ingat lah dan hargailah segala penat lelah mereka berjuang untuk membanggakan Negara kita,..
Apapun, terima kasih Bahrain kerana kalian telah mengajar kami erti tidak berputus asa dan jangan terlalu yakin,…

Dan kepada HARIMAU MUDA , usaha dan kesungguhan kalian, sangat saya hargai, dan walau apapuan yang diperkatakan oleh orangt lain yang mengeji kegagalan kalian, ingatlah masih ada penyokong setia yang tidak berganjak yang akan terus 
melaungkan 
“GO HARIMAU MUDA !! DO YOUR BEST AND WHATEVER THE RESULT, WE WILL ALWAYS BE HERE WITH YOU !!”

Saturday, 26 November 2011

KENANGAN ITUU~

Beribu bintang dilangit kini menghilang,
Meraba aku dalam kelam,
Rembulan mengambang kini makin suram,
Pudar ilhamku tanpa arah,
Sedetik wajahmu muncul dalam diam,
Ada kerdipan ada sinar,
Itukah bintang ataupun rembulan
Terima kasih ku ucapkan,..
Izinkan ku mencuri bayangan wajahmu,
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oohh,
Andai lagu ini mengganggu ruangan hidupmu,
Kau senyumlah ouhh
Sekadar memori kita di arena ini,
Kau ilhamku..



Best kan lagu tu? Hahaa nape cik donut nyanyi lagu tu? kenangan…  sedih nak lupakan kenangan tu taw, ye lah lepas hamper empat tahun tapi semua yang kita pertahankan tu, siasia je rupanye,… sabar je lahh.. hahaha  banyak kenangan yang pernah dilalui bersama, antaranya..

1.kol 24jam (tak 24jam pun sebab ada waktu tidur tapi makan, mandi, buang air pun bgayut)
2.main game but on call sematamata nak tanyaa cara main game tu..
3. sanggup pakai 2 3 hp sebab nak pastikan ada talian hayat yang lain.(when kredit habis)
4.nangis seminggu sampai 1 rumah sewa tahu yang ada konflik ngan mamat nii..
4.ta makan ta apa asalkan dapat bergayut (sebab dia jauh)
5.ponteng kelas sebab sematamata nak jumpa dia harini, esok dan lusa
6.sayang punya pasal, sanggup maki hamun sesape yang gatal sangat nak kacau2
7. buat status relationship married kat fb
8.Sanggup kutip no hp kawankawan dia,(senang nak kejutkan bangun pagi)
9.kunci jam pukul 5.30 (kejut bangun pagi, sbb dia susah bangun)
10. ta keluar kalau dia ta izinkan (bajet isteri yang baik)
11.bila g karokeh je, sanggup ulang lagu yang sama and tiapkali nyanyi lagu tu, koll dia supaya dia terasa macam lagu tu khas untuk dia (walhal memang untuk dia pun)
12. post kat wall je cakap “iloveyou saying, you are the best creature ive ever had in my life”
13. asal sms je cakap ‘iloveyou , imissyou, “
14.when jumpa musti nak majuk sebab nak dia pujuk, sebab suka nada dia pujuk,..
15.ta sampai hati nak kecewakan dia sebab teringat pernah buat dia menangis (tapi last last aku yang dikecewakan)


Banyak lagi tapi ni yang mampu aku sediakan buat masa ni, tan sanggup nak kenang balik semua tu tapi bila terdengar lagu tu tadi, terbayang semua kenangan tu,…tapi apepun, hadapi semuanya dengan senyuman, selagi mampu :)


Betul apa  yang newboyz cakap “siasia saja pengorbanan dan kesetiaan ku ini
Betul apa yang awie cakap “kenangan itu, hanya mainan bagimu..
Betul apa yang ezad lazim cakap “siasia saja, percintaan ini, ta bisa sampai kepuncaknyaa
Walau pun aku bercakap macam ruth sahanayakau lah segalanya untukku, kaulah curahan hati ini
Tapi sekarang aku cumaa boleh cakap macam afganterima kasih cinta atas segalanya
Dan bila satu hari nanti kau ingin kembali, aku akan cakap macam macam zamani, “tak mungkin ku berpaling
Dan saat itu aku akan bercakap seperti satu band ni (lupa nama dia)im sorry say good bye sayang

Terima kasih atas segalanya, kenangan pahit dan manis itu , serta semua yang pernah aku lalui bersama kamu, terima kasih capital M  

Friday, 25 November 2011

BELEKBERI a.k.a BARBARA

Aku ta ingat berapa haribulan aku beli belekberi aku ni, tapi aku adalah belekberi addicted ..                                                                                                                                  bayangkan aku mampu duduk dekat satu tempat tu berjamjam lamanya asalkan aku ada belekberi disisi tapi dipengaruhi oleh beberapa factor lahh kan.. ( battery musti penuh lahh, bis musti on dan yang paling penting kena ada line EDGE )

Salah satu hobi aku sejak ada Barbara ni aku suka belikan dia baju… (casing or silicon ). Kekadang aku rasa baju dia agy banyak dari baju aku,.. hahaha ta percaya? Terpulang,..
antara baju barbara yang aku dah belikan

Sampai aku ni terfikir yang aku yan belikan almari untuk  baju Barbara aku ni,…
Sebenarnya aku ada hampon lain, ( norkiah, Sonia,) tapi aku lebih tertarik kepada kecanggihan dan kebolehan Barbara menambat hati aku ni,.. heheheh entah ape mandrem yang Barbara ni dah tiup pada aku,..

Aku sanggup berhabis duit, aku sanggup ta makan sematamata untuk mengaktipkan Barbara aku ni, bayangkan lah betapa aku sayangkan dia,. Aku boleh duduk dalam bilik satu hari sebab Barbara aku yang tersayang ni,..

Kekadang membemembe yang lain pun bengang jugak ngan aku sebab aku  ta hirau apa yang diorang sampaikan kat aku, sebab terlalu focus ngan Barbara…

I can be a good mummy what? Hahaah aku berkorban apa saja demi Barbara, kekadang dia tidur sebelah aku and kawan yang lain tidur kat lantai je,..kawan yang lain mana ada baju,… kawan yang lain ta kisah time hujan pun still sms, tapi kalau baby Barbara aku, siap bawak plastic kemana sahaja,

Ye lah sebab nanti kena hujan, demam plak Barbara aku,.. ingat murah ke beli tu? Ingat senang nak dapat ke? Memang aku belajar erti menghargai lah sejak ada baby Barbara ni kan,…
Barbara bergambar bersama sebahagian dari bajunya :) 

Dari Barbara ni jugak lah aku kenal ramai kenalan,.. banyak sangat sampai ta larat nak senaraikan, haha ( perlu ke senaraikan?? ) sebab tu aku terhutang ckit lah kat dia ni,.. tapi sebenarnya kat teknologi yang semakin berkembang pesat ni,.. kan?

Tapi tu lah, kalau aku ni jadi norkiah and Sonia pun, aku belasah belasah si Barbara ni sebab sekelip mata je tuan berubah daripada dulu saying and ditatang bagai minyak yang penuh tpi sekarang, wat buduh je.. hahaha sabar lah ye,..

Ape pun, aku nak ucapkan terima kasih yang ta terhingga sebab mencipta belekberi ni, walaupun aku punya belekberi ni agak ketinggalan zaman dan sangat lame, tapi dia banyak berjasa kepada aku,.. hahahh

Oklah awak awak sekalian, saya rasa saya patut tidur sebab dari pun dah lewat malam walau pun sebenarnye ta berapa nak lewat J

Papai uolss JJJ

KEHIDUPAN SELEPAS~

Mesti ramai yang tertanyetanye kehidupan aku lepas berpisah ngan hamba ALLAH tu kan? Aku sendiri ta tahu ape yang jadi kat aku, tapi masa tu Alhamdulillah ada sorang hamba ALLAH ni dating dan cuba pujuk aku.. haha dia memang the best sebab datang pada masa yang sesuailahh.. 

bayangkan ye daripada aku yang duduk rumah dan ta tahu apaapa, lepas perpisahan itum aku serabut.. lebih serabut dari yang biasa, hahha

Tarikh 18 ogos 2011 aku buat perangai gila.. aku ta tahu lah orang pernah buat atau tak tapi aku tanye kat abang bas tu, aku cakap, “abang, saya nak ikut trip bas ni boleh tak? Saya tak mahu turun ke manamana..”
Kesian abang bawak bas tu sebab pening kepala ngan perangai aku.. dia sendiri garu kepala ngan pangai aku ni…hahaha apelagi yang mampu aku cakapkan? Ape lagi yang mampu aku buat? Aku bukan jenis pompuan yang tahu umah laki tu, tahu dia kat mana, lepas tu datang menjejak dia kat sana ataupun datang merayurayu supaya dia balik kat aku..

Aku lebih sanggup merelakan perpisahan daripada aku bersungguhsungguh mempertahankan hubungan kami tapi hati dia taka da pada aku…(time nia aku teringat dia, ya ALLAH ikhlaskan aku melepaskan dia ..)
Abang tu tahu yang aku serabut pasal benda lain, aku tipu dia aku ca kap aku serabut sebab kerjakerja kolej aku, tapi dia cakap, “adik, kita tahu masalah org tu dari riak  muka..kalau ada masalah problem, share lahh.. “

Masa tu 18 hari puasa dahh,.. aku mula seronok ikut trip bas.. bayangkan lahh.. aku boleh ikut 2 hingga 3 trip bas satu hari.. sebab apa? Sebab aku fikir walaupun aku lalu tempat yang sama setiapkali tapi orang yang ada kat tempat tu berbeza taw.. tak percaya? Buat lahh J

Sejak tu jugak aku suka sembang ngan abangabang and pakcikpakcik bas rapid kl… dari situ aku tahu erti hidup, aku tahu banyak benda dari seremehremeh benda sampai pilihan paling besar dalam hidup nii…
“barang yang lepas jangan dikenang, biarlah ia terus menjadi kenangan”
Hehee, tetibe terasa bosan plak, baru siang tadi aku mengupdate blog kan? Ni entry yang ke berapa aku pun ta tahu tapi apa yang aku tahu ialah aku nak buat sampai blog ni jadi cantik, cute, comel, secantik tuannya.. (sila muntah ye awak awak J)

Haha entry ni ta ada tajuk pun..Cuma nak imbas balik apa yang terjadi sebelum sebelum ni, banyakbenda yang terjadi sebelum ni… so nak bukukan memang takkan ada yang beli pun,… hahah lagipun cik donut ni bukannye famous mana pun kann….
Memang hidup ni banyak cabaran sampai cik donut faham erti hidup, mengerti makna kehidupan, susah payah, liku liku, perit jerih kehidupan dan yang paling penting, mengenal ragam dan perangai manusia…

Apa yang cik donut tahu, apa yang cik donut faham dan mengerti , dikutip dari pengalaman, cerita dari setiap orang,.. banyak benda, kadangkadang makcik sapu sampah pun ada berkongsi cerita…

Kalau awak awak semua nak tahu, (awak awak maksudnya kalian semua ya, bukan awakawak yang kat laut tu) cik donut rasa since raya harituu, memang banyak benda mengejutkan datang dalam hidup cik donut ! terlalu lalu lalu banyak, sampai cik donut ta tahu nak cakap apa, sampaikan satu tahap tu cik donut sendiri ta tahu nak pilih apa,..bayangkan betapa banyak benda yang menekejutkan datang…

Tapi biarlah dulu, lau nak cerita dalam entry ni, memang panjang sangat nanti,…so biar cik donut fikirkan apa cerita yang nak disampaikan dan tajuktajuknya… J

Sehingga berjumpa di entry yang seterusnya ya, J assalamualaikum dan bubbye~

Assalamualaikumm~

Since mula nak berjinakjinak ngan belog ni, cubaan ni merupakan cubaan ketiga dan juga merupakan belog ketiga cik donut ni haa… blog sebelum ni, bukan ta  berjaya tapi ta menjadi pun,.. hahaha ta pandai  pulop cara nak menghiasnye haa,… ni buat agy sekali sebab nak bagi tahu sikitsikit kot…

“dengan ini, cik donut ingin mengumumkan pembukaan blog baru cik donut dan dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim saya selaku owner bagi blog ini merasmikan pelancaran blog terbaru saya,,… hehe” cheewah !! ayat macam nak rasmikan kedai baru plak !

Anyway, kekadang jeles tengok blog orang cantikcantik ni,. Tapi nak uat blog sendiri yang cantikcantik ni cik donut ta pandaii,.. ouh ya!! Biar cik donut cerita mana dapat nama CIK DONUT , hehe

Masa sekolah dulu lahh, ada sorang cikgu ni kitorang sekelas panggil dia mak ! (nama dia mazlifah bte mahadzir) guru kelas kitorang, masa pertama kali dia masuk kelas tu, dia kata pipi cik donut nu macam DONUT ! and dia  pun dah lama ta  makan donut, so dari situ dapat nama cik donut…(well,I miss u mak)

Jadi, mulai ngan arini, cik donut akan cuba menjadikan blog ini berjaya dan menghiasnye dengan lebih cantik, tinggi daya kreativiti dan apeape lai lahh… hehehe